Despre Constanța


Constanţa este municipiul aflat pe coasta Mării Negre , în partea de Sud –Est a României , în regiunea istorică Dobrogea, reşedinţă a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraş al regiunii de dezvoltare Sud-Est. 

Milenara cetate a Tomisului, în prezent Constanţa, este oraşul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României, a cărui atestare documentară datează din 657 i.Hr. când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă numită Tomis. Localitatea a fost cucerită de romani în 71 î.Hr. și redenumită Constantiana după sora împăratului Constantin cel Mare. În cursul secolului XIII Marea cea mare (cum era denumită atunci Marea Neagră) a fost dominată de negustorii italieni din Genova care au ajutat la dezvoltarea orașului. Ulterior, Constanța a suferit un declin sub conducerea otomană, devenind un simplu sat locuit de pescari greci și de crescători tătari de cai și oi. Localitatea a redevenit oraș după construirea căii ferate Cernavodă-Constanța și a portului, în 1865, pentru exportul grânelor românești. 

.La limita de nord a oraşului se situează statiunea Mamaia, plaja întinzându-se pe o lungime de 6 km orientată spre est, ceea ce îi conferă însorire tot timpul zilei.

Plaja Constanţei se întinde pe toată partea de est a oraşului, de la Portul Tomis la Staţiunea Mamaia. Plaja este străjuită de numeroase golfuleţe şi în unele zone este amenajată.

Portul antic, astăzi submers, se afla în fața Cazinoului.

Portul Constanţa este principalul port al României la mare, fiind întins pe o suprafaţă de 3182 ha (uscat şi acvatoriu).  Este cel mai mare port din bazinul Mării Negre și se află pe locul 4 în Europa.

Grecii, bizantinii şi turcii şi-au pus amprenta asupra istoriei acestui oraş. În secolul al VII-lea, grecii au întemeiat aici Cetatea Tomis. În călătoriile lor pe mare, încercaţii corăbieri greci au fost atraşi de adăpostul oferit de golful şi peninsula formată pe ţărmul Mării Negre, precum şi de schimbul foarte bun de produse făcut cu căpeteniile populaţiei locale, geţii "cei care se cred nemuritori" (Herodot). Tomisul - gazda poetului exilat Publius Ovidius Naso - a fost întemeiat în cadrul unui amplu proces de colonizări greceşti pe ţărmul Pontului Euxin, căpătând atributele unui oraş începând din secolul IV i. H.

 Importanţa Tomisului a crescut considerabil în vremea împăratului Constantin cel Mare - din al cărui nume derivă numele actual al oraşului. În acest timp au fost înălţate temple şi edificii măreţe, pieţe publice şi terme (băi), ateliere de prelucrat marmura, s-au construit străzi şi cartiere noi. Supus cavalcadelor popoarelor migratoare, oraşul a fost prefăcut în ruine de nenumarate ori.
Câteva veacuri mai târziu, pe ruinele Tomisului, se înfiripa o mică aşezare de pescari, din care, treptat, în secolele următoare s-a dezvoltat Constanţa.

Rămăşiţele vechii civilizaţii se întâlnesc în oraşul de azi la tot pasul.
Despre o reală dezvoltare a sa poate fi vorba numai după victoria României în Războiul de Independenţă (1878), când provincia a revenit la patria - mamă. O a doua etapă a procesului de evoluţie spectaculoasă a Constanţei a reprezentat-o perioada interbelică, următorul moment marcant în evoluţia sa constituindu-l Revoluţia din 1989.

Este un oraş care celebrează multiculturalismul, un oraş în care civilizaţia orientală se întâlneşte şi se împleteşte cu cea occidentală pentru a genera un spirit spectaculos şi plin de viaţă. Constanţa este al doilea oraş ca importanţă în România, oraş-port şi oraş turistic. Dobrogea este un pământ al toleranţei şi interferenţei de idei şi convingeri religioase şi culturale, la care se face referire încă din vremea lui Herodot..

 În jurul municipiului există o arie metropolitană importantă care face din Constanța a doua zonă metropolitană a țării după București…………………………………………………………..,,,,

Constanța, fiind unul dintre cele mai mari orașe ale României, este și un focar cultural de importanță națională.  Aici funcționează Teatrul de Stat Constanța, înființat în 1951 și Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski, înființat în 2004 prin reorganizarea instituțiilor existente la acea dată. Constanța este cunoscută și datorită muzeelor sale numeroase: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, compus din șase secțiuni: delfinariu, planetariu, observator astronomic, microrezervație și expoziție de păsări exotice și decor, AcvariulMuzeul MarineiMuzeul de Artă PopularăMuzeul de Istorie Națională și ArheologieMuzeul MăriiMuzeul Portului Constanța și Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”.

În Constanța se pot găsi exemple de stiluri arhitectonice diverse. Multe imobile decorate, ridicate în perioada 1878-1930, au căzut în paragină sau au fost demolate, dar Cazinoul, unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii art nouveau din România, a fost renovat și astăzi este considerat ca simbolul municipiului. Geamia veche și sinagoga veche se mai pot încă vedea (a doua nu mai are acoperiș), iar Moscheea nouă construită în 1910 în stilul maur se poate vizita. Edificiul roman din secolul II sau Farul zis Genovez (construit în 1860 de inginerul francez Michel Pașa, pe soclul genovez din Evul Mediu) sunt, împreună cu biserica grecească de pe Bd. Mircea cel Bătrân, cele mai vechi clădiri din oraș. Există și diverse monumente, spre exemplu statuia lui Ovidiu și bustul lui Mihai Eminescu situat pe faleză. Fosta primărie, astăzi Muzeu de Istorie Națională și Arheologie, a fost de asemenea păstrată, iar clădirea Muzeului Marinei a fost recent renovată.

Peste 500 de unități școlare funcționează în Constanța. Există instituții de învățământ bilingv, unde elevii învață și folosesc limba română și o limbă străină. Școlile oferă și clase și grupuri de studiu pentru minoritățile naționale, cu învățământ în limba maternă, respectiv rusă și turcă.

Opt unități sunt de nivelul învățământului superior, cele mai importante fiind Universitatea „Ovidius”Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și Institutul de Marină Civilă.

Transporturi : rutier, transport in comun, feroviar, maritim, fluvial, aerian. ( Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu și Aerodromul Tuzla).

Constanța are relații cu 22 de orașe înfrățite și partenere, amplasate în întreaga lume. Adițional, patru țări dețin acolo consulate generale, iar opt consulate onorifice.